Târgu Jiu – a șaptea Conferință Regională de promovare a Campaniei Naționale ”Reciclăm în România”

Târgu Jiu – a șaptea Conferință Regională de promovare a Campaniei Naționale ”Reciclăm în România”

  • 18 august 2023 00:00
  • Admin
  •   News

Târgu Jiu – a șaptea Conferință Regională de promovare a Campaniei Naționale ”Reciclăm în România”

 (c) http://www.mmediu.ro

COMUNICAT DE PRESĂ                                                                              Târgu Jiu,18 august 2023

Secretarul de stat în Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Ionuț Sorin Banciu, a participat astăzi, la Târgu Jiu, la cea de-a șaptea conferință regională de promovare a Campaniei Naționale „Reciclăm în România”.

La eveniment au mai fost prezenți Iulian Popescu - prefectul județului Gorj, reprezentanți ai autorităților locale, ai instituțiilor subordonate ale MMAP, experți în problemele de mediu și în domeniul reciclării deșeurilor din Regiunea de dezvoltare Sud-Vest.

Conferința, moderată de Mihai Drăgan - director Direcția Comunicare MMAP, a avut ca speakeri aceiași parteneri cheie care ne-au fost alături în efortul de a promova o politică de prevenire a generării deșeurilor și de integrare a unor măsuri eficiente de gestionare a acestora, precum: Constantin Damov, Președinte Green Group, Mihai Toader - Manager de Proiect Asociația Respo DEEE, Sabina Pîrvulescu - Director Operațional Asociația ECOTIC, Sorina Răducanu - Marketing & Communication Manager FEPRA EPR SA și Anca Marinescu - Corporate Affairs&Public Relations Manager RetuRO SGR.

"Organizăm azi, a șaptea conferință a campaniei ”Reciclăm în România, în Regiunea de dezvoltare Sud-Vest, în județul Gorj, un județ cu un potențial turistic diversificat, cu un cadru natural pitoresc, monumente de artă și arhitectură de mare valoare artistică, un important patrimoniu folcloric și etnografic care trebuie să fie păstrat pentru generațiile viitoare așa cum merită, fără PET-uri și alte deșeuri aruncate în natură, iar asta se poate realiza doar cu un management corect al deșeurilor.

Avem o cotă de reciclare a deșeurilor municipale de 14%, iar ținta pentru 2020 era de 50%. Europa își propune ca procentele de depozitare a deșeurilor să scadă la 10%, iar procentele de reciclare să crească la 90%. Noi suntem exact în situația opusă. În acest domeniu sunt probleme în toate zonele țării și ne aflăm la coada unui clasament rușinos, iar Ministerul Mediului este preocupat să rezolve aceste probleme atât prin politici, cât și prin linii de finanțare. Dincolo de această campanie de informare, am vrut să înțelegem din punct de vedere statistic cât de interesați sunt cetățenii din țara noastră de colectarea separată, iar cifrele sunt surprinzătoare: 73% sunt interesați să primească informații despre reciclare și colectare separată, o cifră uriașă! 88% dintre români sunt interesați să contribuie la colectarea separată a deșeurilor și la reciclare. Aceste cifre arată că românii sunt predispuși să facă asta.

Campania ”Reciclăm în România!” este o premieră. Comunicarea trebuie făcută în ambele sensuri și noi, ca factori de decizie, să înțelegem de la români ce își doresc, ce pot să facă astfel încât politicile pe care le realizăm să vină în sprijinul lor, să nu fie doar niște discuții deconectate de lumea reală.

Managementul deșeurilor nu este un domeniu care să fie deconectat de tema schimbărilor climatice. Depozitarea deșeurilor crește emisiile, crește poluarea, generează disconfort celor din jur. Cetățenii trebuie să pună presiune pe primarii lor, pe companiile de salubrizare, astfel încât managementul deșeurilor să fie realizat corect. Românii vor să facă colecare separată, au nevoie să știe cum.

Reciclarea nu este doar o temă de mediu, ci și o oportunitate de business. Sunt finanțări semnificative în acest domeniu, sunt modalități de a realiza din gunoi materie primă care să intre în economia circulară și care nu va face altceva decât să ne ajute să folosim mai puține resurse din natură. E clar pentru toată lumea că avem o relație dezechilibrată cu natura. Ceea ce luăm din natură trebuie să se transforme în produse care să aibă o viață cât mai lungă pentru că utilizând cât mai mult, reutilizând, reciclând și chiar reinventând produse nu vom face altceva decât să punem o presiune mai mică pe ecosistemele naturale și să trăim o viața mai sănătoasă. Haideți să facem din România o țară mult mai curată decât acum!,  a declarat Ionuț Sorin Banciu.

Felicit organizatorii pentru acest turneu al reciclării! În ceea ce privește o reinventare a  județului Gorj pe piloni sustenabili, verzi, avem un potențial enorm de a ne păstra acest brand de județ al energiei, al producției, dar să ne îndreptăm către o zonă mult mai verde, inovativă. Putem să atragem și investițiile necesare, know-how-ul, oamenii potriviți, pentru a vedea producție de materiale de construcții sustenabile, cred că putem să construim fabrici de baterii, putem să construim părți din tot ce înseamnă producția verde, energia solară, eoliană. Cred că tot ceea ce vom face în județul Gorj se va lega de mantra aceasta numită mediu, atât în ceea ce privește turismul, cât și producția. Orice investiție pornește de la educație, oportunitățile pe care ni le oferă investițiile verzi sunt nenumărate, pentru că verde și digital este viitorul, iar județul Gorj nu poate să piardă acest tren - a subliniat Iulian Popescu, prefectul județului Gorj.

***

”Reciclăm în România” este prima campanie națională de acest tip dezvoltată de MMAP în parteneriat cu Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) și care are drept scop creșterea gradului de informare și conștientizare a importanței colectării separate. Campania de comunicare este una integrată, difuzată la cele mai urmărite televiziuni și radiouri și cu o componentă consistentă de comunicare online și în social media, bazată pe comunicarea de spoturi educative și amuzante despre colectarea separată, care au ca țintă inclusiv copiii, adolescenții și tinerii.

Campania urmărește să determine o creștere a gradului de conștientizare cu privire la importanța colectării separate a deșeurilor în gospodării, dar un alt segment de public cheie sunt chiar primăriile și autoritățile locale care au în directă subordine serviciile de salubritate și, prin urmare, trebuie să implementeze efectiv creșterea gradului de colectare separată și reciclare.

Pentru mai multe detalii accesați: https://reciclaminromania.ro/ sau paginile de social media ale proiectului.

 

Direcția Comunicare

Deschide website sursă