COMUNICAT DE PRESĂ

COMUNICAT DE PRESĂ

  • 21 noiembrie 2024 00:00
  • Admin
  •   News

COMUNICAT DE PRESĂ - Ședinţă extraordinară a Comitetului ministerial pentru situaţii de urgenţă al MMAP, ca urmare a avertizărilor meteorologice

COMUNICAT DE PRESĂ

 

Ref.: Ședinţă extraordinară a Comitetului ministerial pentru situaţii de urgenţă al MMAP, ca urmare a avertizărilor meteorologice

                                                                  București, 21 noiembrie 2024  

 

Ministrul mediului, apelor și pădurilor, Mircea Fechet, a convocat astăzi Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă (CMSU). Ședința extraordinară a CMSU a fost organizată ca urmare a avertizărilor meteorologice de COD GALBEN, COD PORTOCALIU și COD ROȘU transmise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM). La întâlnire au participat reprezentanți ai Administrației Naționale de Meteorologie, ai Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA), ai Administrației Naționale ”Apele Române”, ai Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), ai Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) și ai Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.

În urma avertizărilor meteorologice emise de ANM, ministrul mediului, apelor și pădurilor, Mircea Fechet, a dispus ca instituțiile  abilitate să fie informate în timp real despre evoluția fenomenelor meteorologice și fie pregătite pentru intervenție, dacă situația o va impune:

„ANM a emis primul cod roșu pentru acest sezon de iarnă, o schimbare radicală termică cu minime negative în toată țara. Vreau să fim siguri că monitorizăm cu atenție situația și asigurăm transmiterea tuturor informațiilor necesare și către Ministerul Transporturilor și Ministerul Energiei. Pentru a mă asigura de o comunicare rapidă, am avut chiar în această dimineață o discuție telefonică cu directorul CNAIR, Cristian Pistol. Voi discuta și cu ministrul energiei, Sebastian Burduja și îi voi transmite concluziile Comitetului ministerial pentru situaţii de urgenţă convocat astăzi. Colegii de la ANM vor transmite toate informațiile privind evoluția meteo și către aceste ministere pentru a putea fi pregătite, la nevoie”, a subliniat ministrul mediului, apelor și pădurilor, Mircea Fechet.

„Comitetul de astăzi vizează avertizările meteorologice pe care ANM le-a actualizat în această dimineață, este primul cod roșu pentru fenomene de iarnă din sezonul rece care tocmai a început. Vitezele vântului la rafală vor fi de peste 120 km/h, la altitudini mai mari de 1700 metri, în județele Caraș-Severin, Hunedoara, Alba, Sibiu, Brașov, Argeș și Dâmbovița, unde va fi viscol foarte puternic care va putea determina reducerea vizibilității spre zero și troienirea stratului de zăpadă”, a declarat Elena Mateescu, directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie.

Specialiștii INHGA au informat că în ultimele 24 de ore nu s-au înregistrat probleme din punct de vedere hidrologic, iar pe baza prognozelor și în funcție de evoluția situației meteo, este posibil ca în cursul zilei de mâine să fie emise atenționări hidrologice de cod galben, însă fără probleme deosebite.

Specialiștii ANAR nu anticipează probleme care să fie provocate de cantitățile de precipitații care urmează să cadă, pentru că, în acest moment, gradul de umplere al lacurilor este de aproximativ 55%. Daca vor apărea situații locale, specialiștii ANAR din teritoriu vor fi pregătiți de intervenție.

 Reamintim că astăzi Administrația Națională de Meteorologie a emis o ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ de COD GALBEN pentru intervalul 21 noiembrie, ora 10 – 21 noiembrie, ora 23 care vizează intensificări ale vântului.  În Dobrogea, jumătatea sudică a Munteniei și Olteniei și în sudul Transilvaniei, precum și în zona Carpaților Meridionali și Orientali vântul va avea intensificări, cu rafale de 50...70 km/h. Pe creste, rafalele vor depăși temporar 80...90 km/h, viscolind zăpada.

De asemenea,  ANM a emis și o AVERTIZARE METEOROLOGICĂ de COD GALBEN, valabilă pentru 21 noiembrie, ora 23 – 22 noiembrie, ora 20, care vizează intensificări ale vântului, ninsori, precipitații mixte și polei. În intervalul menționat vântul va avea intensificări în vestul, nord-vestul și centrul țării, iar pe parcursul zilei de vineri (22 noiembrie) și în regiunile estice, cu viteze de 50...70 km/h. Aria precipitațiilor predominant sub formă de ninsoare va cuprinde toată zona de munte, se va depune strat de zăpadă, în general de peste 10...20 cm și va fi viscol. În Crișana, Maramureș și nordul Moldovei vor predomina ninsorile, iar local se va depune strat de zăpadă, în general, de peste 5...10 cm. În Transilvania, Banat și nordul Olteniei precipitațiile vor fi mixte, pe arii restrânse cu depuneri de polei.

Altă  AVERTIZARE METEOROLOGICĂ de COD PORTOCALIU a fost emisă astăzi pentru intervalul de valabilitate: 22 noiembrie, ora 02 – 22 noiembrie, ora 14, care vizează intensificări puternice ale vântului. Zone afectate: zona joasă a județelor Caraș-Severin, Timiș și Arad În zona joasă a județelor Caraș-Severin, Timiș și Arad, în a doua parte a nopții de joi spre vineri și în prima parte a zilei de vineri, vor fi intensificări puternice ale vântului, cu viteze la rafală de 70...85 km/h.

Tot astăzi a fost emis și un COD PORTOCALIU pentru intervalul 22 noiembrie, ora 02 – 22 noiembrie, ora 20 și vizează viscol puternic, ninsori abundente în zona înaltă a Carpaților Meridionali și local în Carpații Occidentali și Orientali. În zona înaltă a Carpaților Meridionali și local în Carpații Occidentali și Orientali, vântul va sufla tare, cu rafale de 80...120 km/h. Va ninge viscolit, se va depune strat de zăpadă consistent (local peste 30 cm), va fi vizibilitate foarte redusă și zăpada troienită.

ANM a emis și o AVERTIZARE METEOROLOGICĂ de COD ROȘU în intervalul 22 noiembrie, ora 05 – 22 noiembrie, ora 14. Fenomenele vizate sunt: viscol foarte puternic la altitudini de peste 1700 m în județele Caraș-Severin, Hunedoara, Alba, Sibiu, Brașov, Argeș și Dâmbovița. La altitudini de peste 1700 m, în aceste județe, va fi viscol foarte puternic, cu viteze de peste 120 km/h, care determină reducerea vizibilității spre zero și troienirea zăpezii.

În funcție de evoluția fenomenelor meteo, vom reveni cu actualizarea prognozei meteorologice.

      

DIRECȚIA COMUNICARE

Deschide website sursă